Betekenis Suitela?

                                   

 

 

 

     

Volgens overleveringen en verhalen van onze ouders en grootouders en vele generaties daarvóór, werd het volgende verteld: De naam "Suitela" betekent:  'Tjari Saudara' vrij vertaald 'zoeken naar familie'.

Heel toepasselijk, want dat is wat de Werkgroep Gayang doet en wat De Heeren van Suitela gaan documenteren!

 

 

Op de foto: Augustinus Phillipus (Apus) Suitela geboren: 25-08-1922 , overleden: 06-05-2008.

              

                                                 

                                                                                                            

     

gallery/img_5430

 

SUITELA.... MEER DAN EEN FAMILIENAAM!

Een bijzondere naam, een muzikale naam, want 'SUITE' betekent 'muziekstuk' en 'LA' vinden we terug in de welbekende toonladder. Ook bijzonder zijn de laatste 3 letters, het verkorte woord voor het Maleise woord 'Pela' is 'Ela'.Het gevoel van trots om de naam 'Suitela' te mogen dragen is moeilijk te verwoorden. Is dat doorgegeven door onze voorouders?

Lees onderstaand verhaal, een historisch verhaal over twee broers die van het eiland Ceram kwamen en die aan het begin van onze familiestamboom staan......   Zo zijn  er meer vertellingen over de naam Suitela, maar dit is één van de vertellingen die aan mij  (Johnny Suitela) werd verteld door mijn moeder....

Het verhaal dat we hebben meegekregen van onze ouders en grootouders is dat er 2 broers waren die vanuit Ceram gingen varen. Zij gingen op zoek naar een nieuwe bestemming en toen zij op Ambon aan land kwamen en honger hadden moesten zij een kokosnoot of gayang delen, maar tijdens het doormidden hakken was het ene deel groter dan het ander. De oudste broer (Kalimuri) had het recht om het grootste deel van de vrucht op te eten, maar de jongste broer (Matakoi) was het daar niet mee eens.Omdat Kalimuri geen ruzie wilde bood hij aan dat Matakoi zijn deel mocht hebben, maar Matakoi was koppig en zij besloten dat hun wegen zich daar zouden scheiden. En zo gebeurde het dat de laatste drie letters, 'ela', voor beiden zouden blijven gelden. Zo ging Matakoi "Pupela" heten, dat later nog werd veranderd in "Pupella" en vertrok daarna naar Amahusu op Ambon.

Kalimuri ging op zoek naar land, waarna hij bij de rivier Tala terechtkwam. Een man uit Hutumuri (Souripet) sprak hem aan en vroeg waarom hij daar was en wat hij kwam doen. Kalimuri vertelde daarop het verhaal van hem en zijn jongere broer, waarop de man uit Hutumuri tegen hem zei:"Kijk, zie hier mijn speer. Waar ik mijn speer werp, zal jij jouw nieuwe bestaan beginnen." Zo wierp hij zijn speer en ontstond het land waar de oudste broer zijn nieuwe bestaan begon.

Zo is volgens vertellingen het dorp Suli ontstaan. Vandaar dat de meeste Suitela's met trots durven te zeggen: "Kalau seng ada Suitela seng ada Suli".

Dit verhaal is bekend in de hele familie, indien het is doorverteld. Zelfs de bekendste nicht uit Indonesië, Joyce Pupella kent dit verhaal. Alle Pupella's en Suitela's weten dat zij eigenlijk familievan elkaar zijn door de voorgeschiedenis van de twee broers die zij samen delen. 

Komt het gevoel van trots zijn op de naam 'Suitela' hier vandaan                                          of zit het gewoon in onze genen? Wie zal dat zeggen?